Enkhuizers

Bijzonder woonjubileum voor Joop Fijma

Foto: Joop Fijma woont al 56 jaar in de Begoniastraat (Arnoud Nooij)

Al een halve eeuw woont Joop Fijma in zijn woning in de Begoniastraat. En zelfs nog langer, namelijk 56 jaar, woont hij in de Begoniastraat. Dat was voor Welwonen reden om bij de heer Fijma langs te gaan met bloemen en een attentie. “Het werd een gezellig uurtje, dat veel te kort bleek voor al zijn verhalen en ervaringen”, aldus Welwonen.

De heer Fijma (82) is trots op zijn huis en tuin, waaraan hij in de loop der jaren zelf veel heeft veranderd en verbeterd. Zo plaatste hij de keuken in het voormalige kolenhok, bouwde hij een bijkeuken, een extra schuur en een garage. “Zelfs de zolder heb ik van binnen geïsoleerd. En nog niet zo lang geleden heb ik ook een tweede trapleuning aangebracht, want zoiets wordt vanuit de Wmo niet meer vergoed.”

De heer Fijma (82) is trots op zijn huis en tuin, waaraan hij in de loop der jaren zelf veel heeft veranderd en verbeterd.

De heer Fijma verveelt zich naar eigen zeggen nooit. Ook rijdt hij nog auto, waar hij veel plezier van heeft. Hij is blij dat hij nog mobiel is en zich thuis goed kan redden, hoewel hij een seniorenwoning met een klein tuintje in een buurt met gelijkgestemden ook wel aantrekkelijk vindt klinken. “De buurt is niet meer zoals vroeger, ik heb al heel veel nieuwe buren zien komen en gaan. Er is veel veranderd in de straat en helaas niet altijd in positieve zin.”

Genoeg te vertellen
Zijn dochter Anja helpt hem wekelijks met de huishouding en zorgt tijdens ons bezoek ook voor de koffie en wat lekkers. “Koffie schenken en tegelijkertijd mijn verhaal aan jullie doen, dat werkt niet voor mij. Ik ben blij dat Anja er is.” Toch laat de heer Fijma zijn taartje staan en koffie koud worden, omdat hij zoveel te vertellen en te vragen heeft. Hij vertelt over zijn schilderijen en tekeningen en dat hij ook graag modelboten bouwt.

‘Wat zijn ogen zien, maken zijn handen’
Dochter Anja: “Hij is eigenlijk altijd wel bezig. Wat zijn ogen zien, maken zijn handen. Zo heeft hij bijvoorbeeld prachtige tuinbanken gemaakt. Voor zichzelf en voor zijn drie kinderen. Een mooi stukje vakwerk”. De heer Fijma is ook graag in zijn tuin bezig. Daarom hoopt hij in de toekomst op een benedenwoning met een tuintje en een schuurtje. “Ik moet lekker buiten wat kunnen doen”, aldus de heer Fijma.

Comments

comments

Share: